KALEVA 03.09.2009

Tunturijazz kiinnittää musiikin luontoon ja kansallismaisemaan

Edessä avautuu Lapin erämaa, sielunmaisema. Nöyränä ihaillen mietin, voiko ihmisellä olla suurempaa vapautta kuin vapaus kulkea omia polkujaan. Jokaisella solullaan ahmien, nähden ja kokien.

Näin maalailee oululaisyhtye Kuru tuoreen levynsä kansiteksteissä Vapaus-kappalettaan kuvaten.

Pohjoinen mielenmaisema kuuluu musiikissa, jota kitaristi Jussi Jaako ja saksofonisti Jarkko Niiranen kuvailevat tunturijazziksi.

"Emme lokeroidu jazz-genreen sen perinteisessä merkityksessä. Kurun musiikki on helposti lähestyttävää, melodista rauhoittumismusiikkia, joka sopii kaikille", miehet tiivistävät.

Sähkökitara soi siis reilusti säröllä, ja soittimiin kuuluu myös lauluääni - mutta vain yhtenä instrumenttina muiden joukossa, ei lauluna.

"Kurun soundi on syntynyt yhteisissä sovitussessioissa, joissa jokainen soittaja on saanut laittaa oman panoksensa likoon. Jos jossain kohtaa tuntui, että tähän sopisi haitari, se lainattiin kaverin kaverilta ja sitä kokeiltiin", miehet nauravat.

Tunturijazz-sana on suora käännös länsinaapurin fjälljazzista, jolla viitataan kansanmusiikkipainotteiseen jazzmusiikkiin. Norjassa sama genre kulkee vuonojazzin nimellä.

"Tunturijazz kuvaa musiikkiamme sikäli osuvasti, että se luo mielikuvan luonnonläheisyydestä ja omaan kansallismaisemaan kiinnittymisestä. Musiikkiamme on vaikea pukea sanoiksi, sillä tällaisen popjazz-genren edustajia ei Suomessa juuri ole", Niiranen miettii.

Tuore Jälki-albumi on syntynyt soittajien käsissä.

"Alun perin meitä kehotettiin levy-yhtiöistä hiomaan tarjolle mahdollisimman valmis paketti. Se muotoutui lopulta niin valmiiksi tuotteeksi, ettei sen suhteen lopulta olisi haluttu tehdä kompromisseja. Hyvä näinkin, että langat ovat kokonaan omissa käsissä", Niiranen miettii.

Keskiviikkona julkaistun levyn tuottajina toimivat siis Jaako ja Niiranen. Oulusta levyä saa jo ainakin Musiikki-Kullaksesta. Verkossa tunturisoundeja voi kuunnella osoitteessa www.myspace.com/tunturijazz.

Jälki on äänitetty Pohjois-Karjalassa, miksattu Joensuussa, masteroitu Ruotsissa ja painettu Helsingissä. Sisältö edustaa vahvaa oululaista musiikin osaamista. Äänitykset tehtiin jo vuosi sitten, ja loppu on ollut huolellista hiomista.

Kappaleet ovat pääosin saksofonisti-Niirasen käsialaa.

"Ne heijastelevat kokemusmaailmaani. Nuorempana tuli tehtyä musiikkia jotenkin ulkokohtaisesti. Varoin ottamasta kantaa, jotten vain loukkaisi ketään. Sittemmin olen huomannut, että mistä muustakaan sitä musiikkia syntyisi kuin juuri itseä puhuttelevista aiheista. Ne avautuvat yleisöllekin parhaiten", Niiranen analysoi.

Pohjoisuus on Kurun voimavara, mutta samalla myös kirous.

"Ikävä kyllä Suomessa vallitsee harhaluulo, että ammattimaista jazzia voidaan soittaa vain siellä, minne jazzmuusikkojen koulutus on keskittynyt - siis Etelä-Suomessa. Eihän instituutio yksin tee kenestäkään muusikkoa. Ruotsissa esimerkiksi tämä on tajuttu jo vuosikymmeniä sitten. Onneksi Oulussakin on jo muutaman vuoden ajan ollut popjazz-koulutusta, se on hyvä suunta. Jazzklubi täältä tosin puuttuu edelleen. Lähin taitaa olla Jyväskylässä", Niiranen huomauttaa.

Keikkoja Kuru on tehnyt lähinnä jazzfestivaaleilla, ja myös festarikeikka Tromssaan on buukattu marraskuulle.

"Tällainen se on henkisen pääoman vientiä parhaimmillaan."

Kuru levynjulkaisukeikalla tänään ravintola Gloriassa alkaen kello 21. Vapaa pääsy.


Kati Valjus

Joomla Templates: by JoomlaShack